Borderline (Sınırda) Kişilik Nedir?
Sınırda denmesinin sebebi, yaşanan duygu ve davranışların aşırılığıdır. Her bir duygu ve davranış uçlarda, sınırlarda yaşanır. Duygularda ve tepkilerde ani değişimler ve dengesizliklerin görülmesi durumudur. Fakat bu tanım sizi yanıltmamalıdır; çünkü yaşamın akışında çevresel uyaranlar ve bedensel uyaranlar zaman zaman duygu ve davranışlarınızda dengesizliğe neden olur. Bahsettiğimiz dengesizlik hali, kontrol edemediğiniz ve gün içinde sizi çok yoran, ani duygu değişimleriyle seyreden ruh halidir. Bu duygu halini biraz daha detaylandırmamız gerekirse;
– Bir duygudan diğer duyguya ani geçişler görülür ve normale dönüş (sakinleşmek veya kişinin her zamanki hali kastediliyor) çok zor gerçekleşir.
Örneğin, ağlıyorken bir anda kahkaha atmaya başlamak ve kendini durdurmakta zorluk çekmek.
– Kişiler arası ilişkilerde ilgi tutarsızlıklarının sık yaşanması. Örneğin, bir arkadaşınızı veya sevgilinizi, öncelikle zihninizde aşırı idealleştirmek ve daha sonra bir anda hayal kırıklığı ile seyreden öfke hali içinde olmak.
– Uzun seneler sürmüş arkadaşlık ilişkilerinin olmaması,
– Benlik değerinizin size göre sürekli değişkenlik göstermesi; kendiniz için çok değerliyken, kendinize zarar verme eğiliminizin artması ve buna bağlı kimlik problemleri.
– Boşluk, anlamsızlık ve yalnızlık hislerinin sürekli olarak yaşanması,
– Sık hissedilen öfke duygusu,
– Strese bağlı, zaman zaman şüpheci düşüncelerin artış göstermesi,
– Terk edilme ile ilgili saplantılı düşünceler,
– Fiziksel veya psikolojik olarak kendine zarar verme eğilimi; örneğin, para harcama, cinsellik, madde kullanımı gibi seçeneklerin aşırılığı.
Neden Borderline (Sınırda) Kişilik?
Yapılan araştırmalara göre, kişilerin, çocukluk döneminde travmatik yaşantıları deneyimlemeleri sonucunda gelişir. Desteklenme, ilgi ve disiplinin yetersiz olması başta olmak üzere; ayrılık ve ölüm, psikolojik veya fiziksel istismar ve ihmal gibi durumlar sınır kişiliğin oluşmasında zemin oluştururlar. Örneğin, çocukluk döneminde birincil bakıcı tarafından duygusal ihmale (fiziksel veya cinsel istismar da örnek gösterilebilir) maruz kalan bir kişi değersizlik hislerini yoğun yaşar. Günden güne doyurulamayan ihtiyaçlar ve arzular boşluk duyguları oluşturur. Disfori, yani mutsuzluk ve memnuniyetsizlik, kişiliğin genel çerçevesini oluşturur. Ruhsal ve fiziksel açıdan tatmin olamayan kişi, yetişkinlik döneminde boşluk hissi ile sürekli olarak birliktedir. Arkadaşlık ilişkilerinde, ki özellikle romantik ilişkilerin süreksiz olduğu görülür.
Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
Sınırda kişilik, genel hatlarıyla yukarda yer alan maddelerden oluşur. Fakat her bireyin yaşamı biriciktir, tektir. Bu anlamda özel olarak değerlendirilmeniz ve psikoterapi sürecinden geçmeniz tedavi sürecinizi başlatacaktır.